A.HLINA: Šťastím v nešťastí je aspoň to,že investor svoj zámer na Chopku dokončí

17.08.2012 Liptovský Mikuláš

Demänovská dolina 16. augusta (TASR) – Šťastím v nešťastí pri pohľade na výrazný stavebný ruch spojený s výstavbou novej lanovky na Chopok je podľa poslanca NR SR Alojza Hlinu (OĽaNO) aspoň to, že solventný investor je zárukou, že svoj zámer dokončí. Uviedol to pre médiá po skončení jeho dnešného poslaneckého prieskumu v Nízkych Tatrách, kde sa zameral aj na primeranosť ťažby dreva a chemických postrekov v okolí obcí Nižná a Vyšná Boca.

"Je naozaj veľmi zvláštne, že sme sa na vrchol Chopka dostali po ceste autom. Šťastie v nešťastí je aspoň to, že tento investor vyzerá finančne dostatočne silný, aby to dokončil a plus-mínus to celé urobil kvalitne. To môžeme posudzovať v mizérii, v ktorej sa nachádzame, ešte ako relatívne šťastie, lebo ma obchádza strach z niektorých investorov, ktorí niečo začnú, rozbabrú a nedokončia," skonštatoval Hlina.

Zároveň zdôraznil, že sa bude kompetentných pýtať, ako sa bude po zavŕšení výstavby využívať spomínaná cesta. "Bojím sa, aby nedochádzalo k jej zneužívaniu, ako to na Slovensku býva zvykom. Bolo by veľmi zlé, ak by sme sa dopracovali k tomu, že sa niekto bude preháňať po Chopku na autách, štvorkolkách či motorkách," prízvukoval Hlina.

Investičný riaditeľ spoločnosti Tatry mountain resorts Vladimír Čukan uistil, že po skončení stavebných prác bude cesta slúžiť ako záchranná odjazdová trať, po ktorej ktorýkoľvek lyžiar zíde bezpečne v akýchkoľvek poveternostných podmienkach do údolia. "Ani v lete nebude fungovať ako bežne prístupná cesta pre motorové vozidlá. Využívať ju budú môcť iba záchranárske zložky, hasiči, zdravotníci, polícia a horskí záchranári, v presne vymedzenom režime vlastníci pozemkov a my na nevyhnutnú technickú údržbu zariadení. Zásobovanie budeme robiť výhradne lanovkami. Privítali by sme, keby bolo jasne zadefinované, čo sa kde na tomto území dá realizovať," vysvetlil Čukan.

"„Už minimálne rok presadzujeme jediné dlhodobo udržateľné riešenie pre Nízke Tatry, a to zrušenie národného parku, pretože dnes sme sa aj na Chopku opäť presvedčili, že toto pohorie nespĺňa všeobecne uznávané atribúty národného parku bez neprimeraných zásahov, ťažby dreva, poľovníctva, chemických postrekov a pohybu motorových vozidiel. Dnes sme stáli uprostred čulého stavebného ruchu," skonštatoval predseda lesoochranárskeho zoskupenia Vlk Juraj Lukáč.

Náhradou za zrušenie Národného parku Nízke Tatry, ktorý je podľa neho už iba akousi prázdnou marketingovou značkou pre miestnych podnikateľov v cestovnom ruchu, by sa malo stať vyhlásenie dvoch či troch rezervácií. "Máme už pripravené konkrétne návrhy, ktoré chceme predložiť ministrovi životného prostredia. Myslím si, že to je legislatívne priechodné i keď na prvý pohľad nie je veľmi populárnou vecou rušiť národný park. Ľudia to vnímajú ako národné bohatstvo, ale značka národného parku tu prakticky nechráni nič. Je to potemkinovská dedina a výstraha pre ostatné lokality," dodal Lukáč.

"Nie som zástanca žiadneho extrému, pri zásadných rozhodnutiach sa treba riadiť pragmaticky. Keď hovoríme o zničení národného parku, jednou z príčin je aj radikálne počínanie ochranárskych združení, či sa to niekomu páči alebo nie. Bránili selektívnej ťažbe škodcami napadnutých drevín a dnes už vo väčšine Nízkych Tatier niet čo zachraňovať," dodal starosta Demänovskej Doliny Jakub Vojtek.
 

Vyberte región